TURYİD Başkanı Kaya Demirer, son 4 yılda maliyetler yüzünden kâr oranının düştüğünü belirterek, pahalılığın sebebinin restoranlar olmadığını kaydetti.
Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD)’in öncülüğünde düzenlenen Global GastroEkonomi Zirvesi dördüncü kez İstanbul’da kapılarını açtı.
Açılışta konuşan TURYİD Başkanı Kaya Demirer, son 4 yılda artan maliyetler nedeniyle yüzde 75’i eriyen kârın bir bardak su seviyesine indiğini söyledi.
Ekonomim gazetesinin haberine göre; restoranların pahalılık nedeniyle eleştirildiğini belirten Demirer, “2020’de 9,35 lira olan euro bu yıl 34,57 TL. Asgari ücret yüzde 602, yiyecek içecek maliyetleri yüzde 751, enerji yüzde 710 arttı. Matematik belli. Eskiden 100 euroya yediğiniz yemeyi 200 eurodan aşağı yeme şansınız yok. Arada çürük elmalar olabilir ama artan pahalığının sebebi restoranlar değil” dedi.
Sektörün cirosunun 2019’da yaklaşık 120 milyar TL olurken, Geçen yıl 550 milyar TL’ye çıktığını belirten Demirer, 2024 yılını ise yüzde 61 büyüme ile 900 milyar TL ile kapatmayı beklediklerini söyledi.